|
Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Witamy wszystkich bardzo serdecznie i zapraszamy do przeżywania warsztatów 365 dni w roku :) Veni Sancte Spiritus!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Czw 15:34, 29 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Lato w pełni a kącik nijak nie żywy
Ja dziś krótko - przepis na błyskawiczną mrożoną kawusię
Do małego słoika wsypujemy kawę rozpuszczalną (według uznania - ja daję ok 1,5 łyżeczki), cukier (jak kto lubi - tego też daję ok łyżeczki) i zalewamy zimną wodę - żeby tylko przykryła produkty, niewiele. Zakręcamy słoik i wstrząsamy nim dość intensywnie, żeby wszystkie trzy produkty się połączyły. Przelewamy wszystko do wysokiej szklanki i uzupełniamy zimnym mlekiem. Można dodać kilka kostek lodu.
Na gorące dni - rewelacja Jagoda może potwierdzić
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aga175
Pułkownik Operowy
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Pią 19:15, 30 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Dzięki Mahda za ten przepis . Jako wielbicielka kawy, wypróbowałam go dzisiaj Jednym słowem : Pycha Po tym intensywnym mieszaniu taka fajna piana mi się na wierzchu zrobiła
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Pią 19:25, 30 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
I brawo bo taka piana być powinna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
irena d
Porucznik Chóralny
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: Sob 20:42, 21 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Madzia - rogaliki wyszły pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
E2rd
Sierżant Scholki Przykościelnej
Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrągowo
|
Wysłany: Nie 20:58, 19 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
To ja taką szybką bombę kaloryczną na te zimne dni
Składniki:
1 część Czekolady najlepiej belgijskiej Callebaut (do fontanny czekoladowej- ale może być i np milka mleczna)
1 cześć śmietanki 30%
1 część mleka.
Podgrzewamy śmietankę w garnuszku jak się zagotuje zmniejszamy gaz i dodajemy czekoladę , jak się rozpuści dodajemy mleko podgrzewamy delikatnie na małym ogniu kila minut i mamy gotową czekoladę do picia.
Jest to prawdziwa czekolada do picia - nie jakieśc sztuczne substytuty w proszkach smakujące jak mocne kakao.
Pozdrawiam
E2rd
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Pon 23:03, 21 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Brawo E2rd!!!
To jest na pewno prawdziwa czekolada na gorąco, a nie wyrób czekolado podobny!
Trochę mnie E2rd zawstydził, bo obiecałem super przepisy a tu klapa!
Ale postaram się zrehabilitować i dziś Przepis po latach...
A więc - miała być golonka, ale będzie mała zmiana planów do golonki wrócimy później!
KIESZONKI SCHABOWE
Schab kroimy w taki sposób, aby dwa plastry trzymały się na błonie i rozbijamy je tłuczkiem.
Następnie posypujemy je wegetą i przekładamy pokrojoną cebulką na krążki i odstawiamy na 40 min.
W tym czasie przygotowujemy farsz;
N plasterki kroimy surowe pieczarki, paprykę na paseczki i żółty ser na plastry.
Po 40min. napełniamy kieszonki farszem i posypujemy farsz wegetą, a następnie zamykamy przy pomocy wykałaczek.
Kolejny krok to obsypanie kotletów mąką, kąpiel w jajku i na patelnie na gorący głęboki olej.
Smażymy z obu stron (przewracając kilkakrotnie) na wolnym ogniu tak aby mięsko nie było surowe - choć i takie też jest smaczne- patrz tatar!
Najsmaczniejsze są kiedy je odgrzewamy, farsz daje ciekawy bukiet smakowy, ale to już sprawdzicie sami - SMACZNEGO !
Ps. Nie zapomnijcie przed jedzeniem wyciągnąć wykałaczek! Chociaż z drugiej strony ciekawe jak smakuję z kotletem
A oto fotorelacja z tego przedsięwzięcia;
Do usłyszenia! Pozdrawiam A N D R E W ! CDN...golonka w 2011r...
Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Sob 0:25, 26 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
E2rd
Sierżant Scholki Przykościelnej
Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrągowo
|
Wysłany: Pon 18:25, 13 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Lato się zbliża - na forum puhi - widać wszyscy zalatani - to szybka fotorelacja na szybkie danko
Quesadilla czyli naleśniki nieponaszemu
Krok pierwszy - tortilla na chwilę do mikrofalówki , lub wg przepisu jakaś kombinacja z piekarnikiem - aby zmiękła.
[link widoczny dla zalogowanych]
Krok drugi:
Połowę posmarować - w naszym przypadku - Brusketta - może być inny sos wg. upodobań podniebienia
[link widoczny dla zalogowanych]
Krok trzeci
Szyneczka lub inne mieśiwo - lub niemięsiwo
[link widoczny dla zalogowanych]
Krok czwarty:
Papryczka konserwowa słodka
[link widoczny dla zalogowanych]
Krok piąty:
Ostra papryczka chili
[link widoczny dla zalogowanych]
Krok szósty:
Ser - w naszym przypadku ser mozzarella
[link widoczny dla zalogowanych]
Krok siódmy:
Pietruszka - która łagodzi ostrość chili i wydobywa bukiet smaków
[link widoczny dla zalogowanych]
Krok ósmy:
Składamy i na patelnię (najlepiej grillową - ale może być i zwykła)
[link widoczny dla zalogowanych]
Krok dziewiąty:
Zarumieniamy, kroimy, podajemy, wcinamy - (uważamy na kolejność)
[link widoczny dla zalogowanych]
smacznego - pozdrawiam
E2rd
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Nie 1:06, 26 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Brawo E2rd!!!!
Przepis przyjąłem do realizacji! Doznania smakowe opiszę niebawem!!!
Wielki szacun za fotorelację!!! Mega pozytyw!!!
Postaram się podrzucić też jakiś ciekawy pomysł!
Pozdrawiam!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
irena d
Porucznik Chóralny
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: Czw 21:18, 03 Sty 2013 Temat postu: |
|
|
Lumberjack cake
1 szklanka daktyli grubo posiekanych bez ziarenek
1 łyzeczka sody
1 1/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła temp.pokojowej /ok.150g/
1 1/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka wanilii zmielonej (można dać cukier waniliowy)
1 gruszka albo jabłko pokrojone w średnią kostkę,
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1) W małym garku zagotować szklankę wody i daktyle, zdjąć z ognia.
2) Dodać do tego sodę (zrobi sie taka pianka na początku), odstawić aż odstygnie (temperatura pokojowa).
3) Wymieszać w innym małym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia i sól.
4) Rozetrzeć masło, cukier, jajko i wanilię aż bedzie dobrze połączone i powoli dodać wodę z daktylami, wymieszać.
5) Dodać do tego powoli mąkę z proszkiem i solą, wymieszać lekko żeby się połączyło wszystko.
6) Do tej masy dodać pokrojone gruszki i kokosowe wiórki, wymieszać.
7) Wlać do blaszki (blaszkę wyłozyć papierem i posmarować masłem), wyrównać wierzch, Piec ok. 50 min a nawet 60 min. w 180 st.C
Sprawdzić patyczkiem czy nie lepi się w środku. Jak trzeba piec 5 min dłużej. Wystudzić w blaszce (bo jest delikatne), wyjąć i uwaga odwrócić do góry nogami, posypać pudrem.
Jest pyszne !
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|