 |
Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Witamy wszystkich bardzo serdecznie i zapraszamy do przeżywania warsztatów 365 dni w roku :) Veni Sancte Spiritus!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator

Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Pią 6:36, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Sorry ale musi być korekta
Dzięki kochanej Siostrze Samueli nie dałem plamy
Dzięki za czujność
Zapomniałem że na forum są strony!
Oczywiście gratulacje Aga za odwagę i pierwszy przepis!
Otrzymujesz za to honorowy tytuł "P A S C A L A" forumowego!
Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Pią 12:04, 25 Wrz 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator

Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Pią 9:49, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Aga zaczęła nasz kącik kulinarny na słodko, ja natomiast dzisiaj zaproponuję (pewnie znane) danie np; obiadowe i nie tylko...
A mianowicie proponuję "BIGOS Z CUKINII"
Składniki;
(ilości nie podaję, ponieważ uzależnione są od możliwości konsumpcyjnych twórcy tego dzieła )
- cukinia
- pięć średnich cebul
- kiełbasa(ilość wg gustu)
- 1 przecier pomidorowy
- olej
- przyprawy( liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,cukier do smaku
- kilka marchewek
Opis przyrządzenia;
Cukinię obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć
pestki, pokroić w paski i pociąć w kostkę.
Wsypać do garnka i wlać oliwę aby mogła się dusić pod przykryciem i dodać przyprawy; ziele ang. i liść laurowy.
Do cukinii dodajemy potarkowaną marchewkę aby razem się dusiły.
Cebulę kroimy w kostkę solimy i dusimy na patelni, tak samo robimy z kiełbasą, ale nie solimy
Kiedy cukinia zacznie się rozpadać w jedną masę dodajemy pozostałe składniki; cebulę i kiełbasę i dodajemy przecier.
Po połączeniu wszystko razem jeszcze dusimy ok 20 min. i przyprawiamy do smaku.
UWAGA; W trakcie gotowania bardzo często trzeba mieszać potrawę!
Mam nadzieję że wszystko się uda i nie zakończy się przypalonym garnkiem
życzę smacznego i pozdrawiam ANDRZEJ.
A do całości dołączam foto kronikę z tego przedsięwzięcia
Pozdrawiam i na tym jeszcze nie koniec
Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Pią 19:35, 25 Wrz 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Sob 10:05, 26 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Zastanawiam się czy nie podzielić tego tematu na "podtematy" np. na słodko, dania jarskie etc. Skonsultuję z moderacją główną i zobaczymy.
A ja dziś nieco wykwintnie Zaproponuję kurczaka z pesto, suszonymi pomidorami i penne. Brzmi nieźle, co?
Składniki:
Pierś z kurczaka
Słoiczek pesto (zielona breja z bazylii)
Suszone pomidory (do kupienia w słoiczkach - ja lubię firmy "Rolnik")
Śmietana mała (najlepiej do gorących potraw - np. Maluta)
Czosnek
Makaron penne (pióra)
Ser żółty (ze 3 plastry)
I co z tego się robi:
Pierś kroimy w kostkę i smażymy, doprawiając szczyptą Vegety, aż się zrumieni, dodajemy pokrojone pomidory (wedle uznania - ja daję ok pół słoiczka), około pół słoiczka pesto (można trochę więcej niż pół), czosnek i chwilę razem dusimy. Potem dodajemy śmietanę (całą) i na koniec ser żółty. Jak ser się rozpuści i wszystko się chwilkę ze sobą poddusi przekładamy całość na ugotowany wcześniej makaron i całość mieszamy (już nie na ogniu). Podawać na ciepło.
Pychota!! Kto miał okazję jeść u mnie to danie może potwierdzić
Super danie na proszony obiad albo kolację POLECAM!!
CDN......
Ostatnio zmieniony przez Mahda :) dnia Sob 17:38, 26 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małgosia
Pułkownik Operowy

Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 727
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Konin
|
Wysłany: Sob 13:04, 26 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Mniam, Madziu, brzmi przepysznie!
Oczywiście wypróbuję, bo jak na zbzikowaną miłosniczkę Italii przystało, uwielbiam wszystkie dania makaronowe czyli tzw. pastę
Ja też podam jeden z prościutkich przepisów na pasta con zucca czyli makaron z cukinią, ale taką młodziutką, chudziutką, zieloną (łudząco podobną do długich ogórków) - do kupienia w sklepach Lidl, ale myślę, że nie tylko...
Otóż - dwie lub trzy takie cukinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem (nie obieramy ze skóry) tylko kroimy w plasterki średniej grubości i dusimy na patelni pod przykryciem, na oliwie z oliwek (na małym ogniu). Często mieszamy, żeby cukinia nie zbrązowiała. Dużą cebulę kroimy w kostkę lub półksiężyce i dodajemy do cukinii. Całość dusimy około 5-7 min. Ani cebula ani cukinia nie powinny być brązowe tylko leciutko zeszklone, a cukinia powinna zachować piękny, zielony kolor. Na koniec duszenia posolić, dodać pieprzu, można też np. bazylię.
Jednocześnie trzeba ugotować makaron (mogą być penne), acha chciałam dodać, że penne to po włosku długopis, pióro ale takie w sensie "do pisania"
Makaron koniecznie al dente.
Włosi to robią tak: gdy makaron jest ugotowany, wlewają go na sito wstawione do zlewu - nie przelewają makaronu wodą, tylko stawiają to sito obok strumienia zimnej wody płynącej z kranu, w ten sposob makaron odparowuje i naprawdę się nie klei.
Makaron wrzucamy do cukinii na patelnię i mieszamy (już bez ognia).
Wykonanie całości zajmuje mniej więcej 10-15 minut - w zależności od ilości produktów i tempa pracy kucharza
Można podawać jako danie obiadowe np. z sałatą lodową z sosem vinegrait.
Smacznego!
Wygląda to mniej więcej tak (zarówno pasta jak i zdjęcie nie są mojego autorstwa i widzę, że cukinia jest tu pokrojona w podłużne paseczki)
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Sob 17:34, 26 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Mam dziś chyba dzień na gotowanie Udało mi się dziś zrobić PYSZNY rosół ze zdobycznego brojlera ( dla laików - rasa kurczaka- typowo mięsna odmiana). Moja koleżanka z pracy podarowała mi jednego jak byłam u niej na wakacje i pomagałam w procesie skubania kurczaków (świeżo zabite - niestety, ale trzeba nazywać rzeczy po imieniu). No i z tej zamrożonej zdobyczy wyszedł cudny rosołek - taki prawdziwny! Bez kostek, chemii z mięsa ect. Ale to dygresja.
Jagoda nie ma teraz czasu na gotowanie, ale od Niej właśnie mam super przepis na błyskawiczne kotlety z piersi kurzęcych (kury rulez!!).
Pierś kroi się w kostkę, dodaje dwie papryki (np. żółtą i czerwoną - będzie ładniej kolorystycznie) pokrojone w kostkę (małą, większą, wedle uznania), jajo, łyżkę mąki. Jagoda dodaje sos sojowy, Gonia (od niej pierwowzór przepisu) nie dodaje, ale trzeba Vegetę, można pieprz, sól..... Smażymy jak placki ziemniaczane aż się kotlecik zrumieni (nie ze wstydu).Ogólnie pycha!
Można z godzinkę wcześniej pokrojoną pierś przyprawić sosem sojowym i wstawić do lodówki, żeby mięsko przeszło przyprawą
Ja przepadam za tymi kotletami
Ostatnio zmieniony przez Mahda :) dnia Sob 17:36, 26 Wrz 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Sob 18:48, 26 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki Panasonikom za ubogacenie obrazami mojego wpisu Na pierwszym zdjęciu widać też kawalunio talerza z rogalikami, na które przepis też podam. Dodam tylko tyle, że zawsze się udają i są pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Wto 16:24, 29 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
To teraz dzisiejsza kolacja - polskie typowo
Średnie ziemniaki myjemy i kroimy na pół (wzdłuż) - nie obieramy!! Pieczemy ziemniaki w folii albo naczyniu żaroodpornym, posypując je solą i może być trochę majerankiem - jak ktoś lubi.
A teraz gwóźdź programu - do tego podajemy twaróg wymieszany z jogurtem, solą i czosnkiem!! Może być serek wiejski, ale nie taki świeży - taki już "zastygły".
Proste i bardzo dobre!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika
Marszałek Piotr Rubik

Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 1198
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Suwałki/Warszawa
|
Wysłany: Sob 19:18, 17 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Dziś robiłam z koleżanką tzn ona robiła a ja pomogłam jeść Panasonikowy bigos z cukinii polecam jest pyszny!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Pon 14:10, 19 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
A N D R Z E J U!!
Proszę Cię uniżenie o przepis na mięso na kanapki co się gotuje w gazie i dodaje 78 jaj!!!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator

Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Nie 11:48, 25 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Monia, tą pochwałą andrzejowego bigosu z cukinii dolałaś oliwy do ognia...
Temat ten tak pochłonął mojego męża, że za każdym razem, jak coś przyrządza- "obfotografowuje" każdy etap, żeby to później na forum wrzucić! Po jego słynnych szczegółowych fotkach opisujących wykonanie bigosu, gdzie pokazane jest nawet JAK WYDRĄŻA SIĘ CUKINIĘ, albo JAK WYGLĄDAJĄ 4 CEBULE!!! - proponujemy z Adasiem, żeby zrobił zdjęcie, jak podpala się gaz pod patelnią, albo, którą stroną noża kroi się mięso!!!
Mahda, z racji tego, że mięsko, które u nas jadłaś- było dziełem nie Andrzeja, ale Cioci Kasi- musisz poczekać na przepis wraz z sesją zdjęciową autorstwa Mistrza Kuchni Andrzeja na łamach forum!!
Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Nie 11:49, 25 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika
Marszałek Piotr Rubik

Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 1198
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Suwałki/Warszawa
|
Wysłany: Nie 21:58, 25 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Ty się Jagoda nie śmiej z męża, bo nie każdy jest TAKIM KUCHARZEM jak ty i wie jak się wydrąża cukinię także Andrzej nic się nie przjmuj i wstawiaj zdjęcia dla takich laików jak ja czekam na kolejne ciekawe przepisy ze zdjęciami obowiązkowo:)
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent

Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biskupiec
|
Wysłany: Nie 22:53, 25 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Polecam pycha ciasto - wszystkim smakuje, zawsze się udaje, jest tanie i mało przy nim pracy na dodatek jest z BIEDRONKI
Ciasto śmietankowe
Produkty:
5 żółtek
15 dkg masła
2 szkl. mąki
3/4 szkl cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
3 duże śmietany – 400 g (18%) z biedronki (Mleczna Dolina)
5 białek
3/4 szkl cukru
2 budynie waniliowe
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki, żeby stwardniało.
Jedną część starkować na dno blachy i podpiec.
Masa: ubić białka na sztywno. Dodać do tego cukier i ubić aż się rozpuści. Dodać śmietanę i budyń (na sucho), delikatnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto, starkować na wierzch resztę ciasta. Piec ok. 50 – 60 min w temp. 170 – 180°C.
Smacznego!!!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator

Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Pon 8:23, 26 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Już czytając sam przepis bardzo nam smakuje, a szczególnie, że masa zawiera 3 DUŻE ŚMIETANY Z BIEDRONKI!!
No i jeszcze w głowie nam się nie mieści, że owe śmietany będą się przez godzinę piekły w piekarniku!!!
Meldujemy, że po śniadaniu zabieram się za ciasto, a Andrzej szykuje aparat fotograficzny!!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator

Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Wto 14:00, 27 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Siostro, buźka i owacje na stojąco za superowy przepis!!!
Ciasto, któreśmy wczoraj upiekli, to po prostu... NIEBO W GĘBIE!!
Tylko trzeba uważać, bo u nas przy użyciu termoobiegu i w temp. 160 stopni- ciasto było już gotowe po 35 minutach, ale z obawy przed "niedopieczeniem", przytrzymaliśmy je nieco w piekarniku, no i troszku nam się przypaliło...
Ale "przypudrowaliśmy" je nieco z góry i jest ok!!
Polecamy gorąco!!!
A ciekawe, co by było, gdyby do masy dodać maleńkie kawałeczki brzoskwini z puszki?...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent

Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biskupiec
|
Wysłany: Wto 16:51, 27 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Modyfikacje wszelakie dozwolone. Może nawet być chrzan i zasmażka Narobiliście mi Panasoniki apetytu tym zdjęciem i chyba sama jutro zrobię to ciasto .
A ja zmodyfikowałam ostatnio przepis na bananowca i dwa przerobiłam w jeden. Dla urozmaicenia ciasto wyszło dość drogie, pracochłonne ale przepyszne. Jak znajdę czas to spiszę tę modyfikację i wkleję tu .
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|