 |
Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Witamy wszystkich bardzo serdecznie i zapraszamy do przeżywania warsztatów 365 dni w roku :) Veni Sancte Spiritus!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zwierzaczek
Major vel M. Bajor

Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 18:34, 15 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Mahda napisał: | Zrobiłam sobie dziś sałatkę z paluszkami surimi bo je lubię Tylko do kiwi nie mogłam się przekonać i było bez Ale na drugi raz zmodyfikuję troszku - zamiast kiwi (które samo w sobie bardzo lubię) dam czosnek  |
Zamiast kiwi można dać melona albo jak woli moja rodzinka "bardziej po polsku" i dodać ogórka kiszonego i starte jabłko
aczkolwiek ciekawy pomysł z czosnkiem będę musiała spróbować, bo wirtualnie to chyba się nie da
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Śro 11:46, 16 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
I mam kolejną modyfikację - chyba ulepszenie - do śmietankowca. Robiąc masę ubite białka dodać do śmietany wymieszanej z budyniem a nie odwrotnie. Czyli ubite białka z cukrem na końcu!! Będzie bardziej pulchne i nie opadnie tak dużo Rada sprawdzona wczoraj przez Martę Górzec z mojej pracy!!
Ciasto nadal jest HITEM!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent

Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biskupiec
|
Wysłany: Czw 0:04, 17 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Mi nie opada także w starej wersjii, ale spróbować nowej nie zawadzi . A dziś jadłam rewelacyjny i podobno szybki i prosty w robieniu sernik. Jak dostanę przepis to go zamieszczę.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jola
Marszałek Piotr Rubik

Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Olsztyna
|
Wysłany: Czw 13:50, 17 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Oj, tak Śmietankowe ciacho jest HITEM nawet i u mnie w domku... dzisiaj znowu je robiłam dla rodziców bo jadą na spotkanie swojego kręgu Domowego Kościoła z ich poprzednim moderatorem (który wyjechał na misje)
A dla osób które tak zwykle ja śpieszą się troszkę ze zrobieniem ciasta to mam taką radę by ciasto zamiast do lodówki włożyć do zamrażarki - szybciej twardnieje...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
irena d
Porucznik Chóralny

Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: Pią 20:28, 18 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
a ja z lenistwa, bo nie lubię tarkować kruchego ciasta,
nie ugniotłam go, ale posiekałam łyżką - czyli wyszła taka kruszonka.
No i wyszło mi bardzo chrupiące. Siostro rewelacja, buziaki dla mamy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Nie 14:44, 20 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Przed chwilą miksując truskawki, otręby z malinami i kefir sokólski czyli robiąc koktajl przypomniał mi się przepis na fajny koktajl - smooth(chyba tak się nazywa).
Miksujemy razem banana, loda waniliowego albo śmietankowego (bolero najlepsze - to chyba śmietankowe) i trochę mleka - w zależności jak gęsty ma być koktajl. Mówię Wam, rewelacja! Panasoniki specjalnie kupili malakser, żeby takie w domu robić
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Asia M.
Chorąży o Złotych Strunach (głosowych)

Dołączył: 24 Lis 2009
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn/Lublin
|
Wysłany: Nie 17:23, 20 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Brzmi kusząco... aż chyba spróbuję, jak uda mi się dotrzeć w końcu do Olsztyna na Święta (bo na zdobycie lodów Bolero w tym odległym zakątku świata, jakim jest Lublin, nie ma większych szans )
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Pon 19:08, 21 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Przed chwilką odwiedziła mnie posłanniczka świętego Mikołaja!! Tym razem Mikołaj wybrał sobie (podobnie jak rok temu) Agę naszą kochaną z Biskupca. W tamtym roku Aga zostawiała mi paczkę na dziale wędlin w moim osiedlowym sklepiku a tym razem spotkałyśmy się na chwilkę
Dostałam znów PYSZNE ciasteczka, które Aga sama rokrocznie piecze na święta w ilościach wprost nieziemskich. Przepis na moje ulubione Aga pozwoliła mi zamieścić na forum. Ciasteczka przywiozła z Niemiec Asia (bratowa Agi - również nam znana). Są pyszne! I łatwe do zrobienia a na święta baaaardzo pasują
Nuss-Ecken (Trójkąty Orzechowe)
130 g masła lub margaryny
130 g cukru
2 jajka
2 paczuszki cukru waniliowego
300 g mąki (może być razowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z powyższych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i ułożyć na blaszce.
200 g masła
150 g cukru
200 g mielonych orzechów laskowych
200 g siekanych orzechów laskowych
2 paczuszki cukru waniliowego
4 łyżki stołowe wody
Masło, wodę i cukier zagotować. Dodać orzechy i dobrze wymieszać. Powstałą masę rozsmarować na cieście. Piec ok 15 min. w temp. 180 °C. Kroić w trójkąty (zimne) , można przybrać czekoladą.
SMACZNEGO!!!!
Ostatnio zmieniony przez Mahda :) dnia Pon 19:09, 21 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator

Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Śro 22:26, 30 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Mahdowo- bananowy koktajl jest przepyszny!!
Rzeczywiście, tak nam posmakował, że z miejsca zakupiliśmy malakser, co by go robić u siebie w domu.
Adaś jest u nas głównym specem od tego napoju!
Za pośrednictwem forum dziękujemy temu samemu Św. Mikołajowi za porcję przepysznych ciasteczek, które z kolei za pośrednictwem Mahdy przybyły do nas przed Wigilią!
Nam z kolei baaardzo smakowały te mini-mini rogaliczki w białej polewie!
Pożarliśmy je dosłownie w kilka minut!
Drodzy Forumowicze, szykujcie się, bo Andrzej przygotowując potrawy na święta fotografował wszystko z myślą wrzucenia tego tu, do kulinarnego kącika!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Asia M.
Chorąży o Złotych Strunach (głosowych)

Dołączył: 24 Lis 2009
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn/Lublin
|
Wysłany: Czw 13:18, 31 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Ja też Mahdowy koktajl wypróbowałam ostatnio w domku, choć skończyło się na zwykłych "lidlowych" śmietankowo - czekoladowych lodach, a nie na bolero, ale i tak było pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zwierzaczek
Major vel M. Bajor

Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 10:47, 07 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
jako,że wczoraj piekłam ciasteczka pomyślałam, napiszę przepis zwłaszcza dla tych co to kleik ryżowy zaczną kupować
Ciasteczka z kleiku ryżowego (bez nazwy- wynalazek rodzinny jeżów )
Składniki:
2 kostki margaryny
40 g cukru pudru
6 jajek
1-2 łyżeczek proszku do pieczenia
3 paczki kleiku ryżowego 180g (może być Bobo Vita albo Nestle zaz wyczaj dla dzieci po 4 miesiącu )
orzechy-do ozdoby (ja daję włoskie,ale mogą być inne)
Margarynę(nie roztapiać!) wymieszać lub utrzeć mikserem z cukrem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i płatkami ryżowymi, które najlepiej dodawać po jednej paczce i pianą z białek. Nie do końca się to sklei, więc bierze się łyżeczkę i formuje kulki na których wierzch wciska się orzeszek. Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Ciasteczka muszą być złociste do miodowych
:)przed upieczeniem
świeżo wyjęte z pieca
Smacznego ja właśnie zajadam do kawki 
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Czw 21:36, 07 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Co do koktajlu to był oczywiście na Sylwestrze u Panasoników, ale tak gęsty Adasiowi wyszedł, że Jagoda stwierdziła, że już zjedliśmy koktajl. Za to na śniadanie piliśmy drożdżówkę.
A ja Wam zarzucę przepis na Herbatnikowca. Nie robiłam sama, ale jadłam na ślubowaniu I klas i od razu poprosiłam mamę Zuzi o przepis. Ciacha się nie piecze i jest PRZEPYSZNE!!
Zagotować razem:
2,5 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
W tym samym czasie rozmieszać:
1 szklankę mąki pszennej
1 szklanka mleka
4 żółtka
Wszystko wlać ma mleko, ugotować budyń.
1 puszkę słodzonego skondensowanego mleka gotować w puszce ok 3 godzin aż zrobi się kajmak tak zwany.
Przygotować 9 paczek zwykłych herbatników.
Układamy na blasze:
Herbatniki-budyń-herbatniki-kajmak-herbatniki-śmietana.
Śmietana:
0,5 litra śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fix
Wszystko razem ubić.
Całość można posypać tartą czekoladą.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator

Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Nie 2:52, 10 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Witajcie Wszyscy forumowi smakosze!
Tak jak Jagoda napisała kilka postów wcześniej, przygotowałem kilka nowych propozycji kulinarnych, które będę chciał Wam dawkować stopniowo, bo wtedy apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Więc do dzieła!
Po słodkościach, dzisiaj mam do zaoferowania danie znane i proste, ale może dlatego ciekawe:
„Kurczak pieczony na piwie”
Inne aranżacje tego dania to ; kurczak na butelce, lub pieczony tradycyjnie w brytfance.
Kupionego kurczaka o wadze ok. 2kg po umyciu i pozbawieniu go elementów zbędnych(piórka, końcówki piórek), usuwamy całą szyjkę a fałd skórny pozostawiamy aby zakryć otwór po ekstrakcji początkowego elementu kostnego kręgosłupa - nacieramy przyprawami do kurczaka dostępnymi na rynku.
Ja wprowadziłem kilka modyfikacji i mieszam kilka rodzajów przypraw;
- złocistą do kurczaka + zioła do drobiu + papryka słodka + 3 ząbki czosnku + węgierska
do kurczaka + łyżeczka soli lub dwie – całość przypraw w ilościach potrzebnych do natarcia naszego 2kg obiektu.
Po natarciu (nie mylić z wojskowym) dosyć solidnym na zewnątrz i wewnątrz kurczaczka umieszczamy w misce przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce nawet ma 3 dni.
Po tym czasie przygotowujemy puszkę piwa z której odlewamy mniej niż pół szklanki (można je sobie spożyć na zdrowie) i na tę niepełną puszkę nakładamy kurczaka w taki sposób aby sobie wygodnie na niej siedział tak jak na załączonym obrazku. Pozostałym fałdem skórnym, zakrywamy otwór powstały po ekstrakcji szyjki szczelnie aby podczas pieczenia parujące piwo nawadniało nam wnętrze kurczaczka, a nie uciekało nam w powietrze.
Wstawiamy go do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i po 15 min. Zmniejszamy do 120-130stopni i pieczemy go ok. 1,5 h utrzymując temperaturę w taki sposób aby go upiec
a nie spalić.
A oto fotorelacja z kulinarnej wyprawy SMACZNEGO
cdn.
Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Nie 10:27, 10 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Nie 9:53, 10 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
A czy w wyniku pieczenia kurczak zostaje pozbawiony skrzydełek? Bo ten upieczony ich nie ma
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|