Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus"
Witamy wszystkich bardzo serdecznie i zapraszamy do przeżywania warsztatów 365 dni w roku :) Veni Sancte Spiritus!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Coś na ząb!!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Nie 10:24, 10 Sty 2010    Temat postu:

Sorry Madziu, ale zanim zrobiłem fotkę, Jagoda kończyła obgryzać skrzydełka, bo to jej ulubiona część kurczaka!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Nie 10:30, 10 Sty 2010    Temat postu:

Spoko Smile
A piwo ciemne czy jasne preferujesz?

A zdjęcia piwnicy - masakra..... Przeżycie ekstremalne!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgosia
Pułkownik Operowy
Pułkownik Operowy



Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 727
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Konin

PostWysłany: Nie 18:38, 10 Sty 2010    Temat postu:

Andrzejku, przyszło mi do głowy tylko jedno określenie: jak ten kurczak godnie siedzi na tej puszce z piwem Szok I przed i po upieczeniu wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje Partyman Nurtuje mnie jednak pytanie: co się dzieje z puszką w piekarniku? - ona nie wystrzeli??? (tym bardziej, że ten fałd skórny tak wszystko szczelnie zakrywa Przestraszony ) wiem, że to nie pojemnik po dezodorancie, ale może Ty jako specjalista od natarć i dział masz jakieś specjalne sposoby? Gwizdze.. Ok!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Czw 22:42, 18 Lut 2010    Temat postu:

Witaj Gosiu!!
Przepraszam, że tak późno odpowiadam na poruszony przez Ciebie problem, ale nasza córka ostatnio pochłania jak gąbka większość naszego wolnego czasu, że o północy nie sposób już myśleć nad rzeczowymi i mądrymi odpowiedziami na forum!
Wracając do wspomnianej puszki z piwem- oczywiście nie ma mowy o żadnym wybuchu ani innej eksplozji, ponieważ jest ona otwarta i przed pieczeniem dodatkowo odlewa się z niej pół szklanki płynu, które należy spożyć!! Partyman
A to, że kurczak jest tak szczelnie zamknięty od góry- powoduje jego dobre nawilżenie.
Pomimo wszystko podsunęłaś mi ciekawy pomysł...
Co by było, gdyby posadzić kurczaczka na ZAMKNIĘTĄ puszkę z piwem?!!!



Nie próbujcie tego robić w domu pod żadnym pozorem!!!

A następne ciekawe przepisy już niebawem!
Zdradzić jedynie mogę że kolejną potrawą będzie G O L O N K A!
Ale na razie cicho-sza!
Do usłyszenia! Pozdrawiam A N D R E W !


Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Czw 22:53, 18 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Pią 1:09, 19 Lut 2010    Temat postu:

Ojej, Andrzej to mam rozumieć, że z pomocą kurczka przyczyniłeś się do konieczności zrobienia remontu w Waszej kuchni Question Question Question Question Question Shocked Shocked Shocked

Ostatnio zmieniony przez Jola dnia Pią 1:10, 19 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Sob 19:31, 27 Lut 2010    Temat postu:

Myślałam jakby tu zrobić pierś z kurczęcia w nowy sposób z warzywami. I oto co wymyśliłam (a potem znalazłam BARDZO PODOBNY przepis w książce z przepisami).
Przepis dedykuję szczególnie Jagodzie i Andrzejowi (mimo skrajnie różnych poglądów z tym ostatnim na temat budyniu).

Co następuje:
Na patelni rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody pół kostki rosołowej, na to kładziemy pokrojona w ćwierć talarki cebulę i chwilkę dusimy. Potem dodajemy do tego pomidory z puszki (ja dałam takie z czosnkiem - można dać oddzielnie czosnek i pomidory) i na to kładziemy kawałki kurczęcej piersi (pokrojona według uznania). Sól, pieprz (z tym ostatnim ostrożnie - ja dałam za dużo i pół przewodu pokarmowego chyba mi wypaliło). Dodajemy trochę wody. Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut a potem na ostrym ogniu redukujemy wodę. PYCHA!! Można chyba podawać z ryżem, choć ja zajadałam same Smile
Smacznego Smile

P.S. Jutro będę robiła dorsza w pietruszce - jak będzie dobry wpiszę przepis Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Nie 10:25, 07 Mar 2010    Temat postu:

Odkąd obejrzałam pierwszy raz "Opowieści z Narnii" ciągle miałam ochotę na tajemnicze kostki, którymi Biała Czarownica częstuje Edmunda. I w końcu udało mi się wczoraj w Empiku dostać rachatłukum - bo tak się to nazywa. Nie dziwię się, że mu tak smakowało.... Pychota Smile
Znalazłam przepis to Wam wstawię Smile Chyba skuszę się i na Wielkanoc spróbuję zrobić Smile Można dodać płatki migdałowe, ja jadłam z orzechami laskowymi Smile Smaczne Smile

RACHATŁUKUM - orientalna odmiana słodyczy sporządzana z cukru, soków owocowych, mączki ryżowej lub ziemniaczanej, niekiedy z dodatkiem orzechów bądź migdałów; ma formę miękkich, ciągnących się kostek, posypanych cukrem pudrem. Popularne w Turcji.


45 dag cukru, 1 1/4 szklanki wody, 1 duża łyżka aromatu cytrynowego, 8 łyżek mąki ziemniaczanej, około 4 łyżek zimnej wody, olej, cukier puder.


Wymieszać cukier z wodą, mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować na średnim ogniu około 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia. Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Mieszając wlewać do syropu mąkę z aromatem. Mieszać przez minutę, aż powstanie przezroczysta, gęsta masa. Wlać do małej wysokiej formy wysmarowanej olejem i pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Pokrajać w kostkę, obtoczyć w cukrze pudrze.


I jeszcze jeden komentarz do przepisu internauty Smile
Nie zestawiłam syropu z ognia tylko wlałam mąkę mieszając i mieszałam tak dalej aż do pierwszych bąbli i aż masa zrobiła się szklista. Udało się - poprzednim razem zrobiłam ściśle wg przepisu i było za rzadkie - kompletnie nie związało.
Acha, wrzuciłam grubo pokrojone migdały


Ostatnio zmieniony przez Mahda :) dnia Czw 14:35, 01 Kwi 2010, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Czw 18:00, 25 Mar 2010    Temat postu:

Dziś robiłam rogaliki o których kiedyś była mowa więc chwyciłam też za aparat i oto przepis wraz z fotorelacją Smile
Myślę, że te rogaliki to dobry pomysł na lekką świąteczną słodką przekąskę Smile

1/2 kilo mąki
1 jajo
6 dkg drożdży
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukry (najlepiej puder)
1 kostka margaryny
4 jabłka

Drożdże roztrzepać w śmietanie. Zagnieść ciasto z produktów (oprócz jabłek), uformować wałek grubości ręki mniej więcej. Podzielić go na 4 części, każdą rozwałkować na mniej więcej koło, podzielić na 8 części. Jabłka pokroić na ósemki. Na każdej szerszej części podzielonego koła położyć 1/8 jabłka i zawinąć w rogalik. Piec aż będą rumiane.
Po wystudzeniu polać lukrem: cukier puder, sok z cytryny, przegotowana woda - ustalenie proporcji metodą prób i błędów Smile

A teraz wersja obrazkowa przepisu
Smile

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

SMACZNEGO!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olo
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1897
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: 100LICA (jak kto woli Warszawa)

PostWysłany: Czw 23:47, 25 Mar 2010    Temat postu:

Pychota Kwadratowy
Madzia masz taką samą łyżeczkę co ja Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Nie 13:18, 28 Mar 2010    Temat postu:

Wracając do kurczaka na piwie - wczoraj oglądałam "Kuchenne rewolucje" i tam Magda Gessler pokazywała, że właśnie nie należy zakrywać szczelnie kurczaka. Ona to robiła na butelce i szyjka butelki miałam wystawać nad kurczaka.
Ja chyba tek zrobię, bo jak piekłam szczelnie zakrytego to był za wodnisty jak dla mnie.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irena d
Porucznik Chóralny
Porucznik Chóralny



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński

PostWysłany: Wto 17:33, 13 Kwi 2010    Temat postu:

Ja kurczaka piekę sadzając na słoiku po majonezie (czyli takim mniejszym) ale zamykam go z góry żeby opary z piwa wchodziły w mięsko - rewelacja.
Poniżej przepis wypróbowany na ... :
Placek krucho-drożdżowy z jabłkami

* 4 dag drożdży
* 2 łyżki cukru
* 30 dag mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 kostka masła
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1 1/2 kg jabłek (najlepiej szare renety)
* 1 łyżeczka cynamonu

Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z masłem, dodać żółtka. Następnie dodać drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C).

Jabłka obrać, pokroić na kawałki (na ósemki), pozbawić gniazd nasiennych, przyprawić cynamonem i podusić na patelni z 2-3 łyżkami wody. Jabłka wyłożyć na podrośnięte ciasto. Na jabłka dać pianę ubitą z białek i cukru oraz cukru waniliowego. Upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C około 1 godz.

W sezonie zamiast jabłek można dać wiśnie lub borówki.

Liczę na to że Andrzej bedzie miał cierpliwość i zaprezentuje jako fotoreporter kolejne etapy wypieku - ciasto jest chrupiące mniam.
Pozdrawiam


Ostatnio zmieniony przez irena d dnia Wto 17:34, 13 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irena d
Porucznik Chóralny
Porucznik Chóralny



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński

PostWysłany: Wto 17:41, 13 Kwi 2010    Temat postu:

A Magda lukier robię z soku z cytryny i cukru pudru nie dodaję wody, robię na oko, najpierw sypię cukier potem dodaję sok, łatwiej jest wtedy dopasować gęstość.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irena d
Porucznik Chóralny
Porucznik Chóralny



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński

PostWysłany: Pon 5:11, 03 Maj 2010    Temat postu:

Murzynek – na deszczowe dni

1,5 szklanki cukru,
1 kostkę margaryny,
0,5 szklanki mleka,
3 łyżki kakao.

1) Cukier, margarynę, mleko i kakao - wymieszać i zagotować.
2) Potem odlać 0,5 szklanki (to będzie polewa).
3) Resztę przestudzić.
4) Po przestudzeniu, dodać 2 szklanki mąki wymieszane z łyżeczką proszku do pieczenia.
5) Potem dodać ubite 2 jajka.
6) Można wrzucić 0,25 szklanki rodzynek
(czasem wrzucam 0,5 tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady)
7) Wylewamy do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Cool Pieczemy - około godziny w temp.150 st.C
9) Po upieczeniu polać polewą


Ostatnio zmieniony przez irena d dnia Pon 5:11, 03 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Nie 22:45, 13 Cze 2010    Temat postu:

Wiosna minęła, lato zaraz się skończy , a na kąciku kulinarnym marazm czas skończyć !!!

Tylko nie mówcie że nic nowego w kuchniach nie tworzycie !

A zatem; po pierwsze primo- Irenko - trzeba nadrobić Twoje brakujące fotki, po drugie secondo - Ja zabieram się do obiecanych przepisów; czyli golonka nadziewana, i kilka innych ciekawych wyzwań !
Fotki już mam gotowe tylko opisy zostało zredagować - pełne przecinków, oczywiście lub jak kto woli konie wiśta! Ya winkles Ya winkles Ya winkles

I oczywiście zachęcam Was do pochwalenia się waszymi sprawdzonymi, kuchennymi eksperymentami - naprawdę warto!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Sob 16:05, 19 Cze 2010    Temat postu:

Widzę tu przerażającą aktywność... Od czasu wpisu Panasoników nic się tu nie zmieniło, oni też obiecanych przepisów nie umieścili.

No, ale ja dzisiaj przed obiadem zrobiłam jedno zdjęcie:


Przed przepisem napiszę tak: początkowo tata nie chciał mi kupić białą kiełbasę. Teraz jak się nie spyta co ma kupić w mięsnym mogę mieć pewność, że kupi białą kiełbasę (tak też było dzisiaj i tydzień temu też tak było...) Przepis prosty i chyba na studencką kieszeń przyzwoity więc polecam :

Więc potrzebna jest:
Biała kiełbasa surowa (według przepisu z mojej ulubionej gazetki 60dag - tata bierze dwa razy więcej)
Cebula - ja daję trzy większe, czasem cztery, ale to zależy od tego czy wolicie więcej cebuli, czy mniej
Troszkę tłuszczu - olej

1. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Kiełbasę układamy w rondelku - lub jak ja na blaszce, polewamy wodą z tłuszczem (ja polewam tylko olejem i też jest dobrze) i wkładamy do piekarnika.
2. Gdy piekarnik lekko się rozgrzeje, a kiełbasa zrobi się biała, nakłuwamy ją widelcem, a następnie obkładamy plasterkami cebuli. (poza tym ja posypuję to jeszcze ziarenkami smaku i czosnkiem granulowanym). Pieczemy (temp. 180 st.). Niby godzinę ale ja radzę pilnować, żeby cebula się nie spaliła.
3. Upieczoną kiełbasę można jeść na ciepło na obiad z ziemniaczkami, ale dobra też jest na zimno np. z chrzanem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 7 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin