|
Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Witamy wszystkich bardzo serdecznie i zapraszamy do przeżywania warsztatów 365 dni w roku :) Veni Sancte Spiritus!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Nie 10:24, 10 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Sorry Madziu, ale zanim zrobiłem fotkę, Jagoda kończyła obgryzać skrzydełka, bo to jej ulubiona część kurczaka!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Nie 10:30, 10 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Spoko
A piwo ciemne czy jasne preferujesz?
A zdjęcia piwnicy - masakra..... Przeżycie ekstremalne!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małgosia
Pułkownik Operowy
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 727
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Konin
|
Wysłany: Nie 18:38, 10 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Andrzejku, przyszło mi do głowy tylko jedno określenie: jak ten kurczak godnie siedzi na tej puszce z piwem I przed i po upieczeniu wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje Nurtuje mnie jednak pytanie: co się dzieje z puszką w piekarniku? - ona nie wystrzeli??? (tym bardziej, że ten fałd skórny tak wszystko szczelnie zakrywa ) wiem, że to nie pojemnik po dezodorancie, ale może Ty jako specjalista od natarć i dział masz jakieś specjalne sposoby?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Czw 22:42, 18 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Witaj Gosiu!!
Przepraszam, że tak późno odpowiadam na poruszony przez Ciebie problem, ale nasza córka ostatnio pochłania jak gąbka większość naszego wolnego czasu, że o północy nie sposób już myśleć nad rzeczowymi i mądrymi odpowiedziami na forum!
Wracając do wspomnianej puszki z piwem- oczywiście nie ma mowy o żadnym wybuchu ani innej eksplozji, ponieważ jest ona otwarta i przed pieczeniem dodatkowo odlewa się z niej pół szklanki płynu, które należy spożyć!!
A to, że kurczak jest tak szczelnie zamknięty od góry- powoduje jego dobre nawilżenie.
Pomimo wszystko podsunęłaś mi ciekawy pomysł...
Co by było, gdyby posadzić kurczaczka na ZAMKNIĘTĄ puszkę z piwem?!!!
Nie próbujcie tego robić w domu pod żadnym pozorem!!!
A następne ciekawe przepisy już niebawem!
Zdradzić jedynie mogę że kolejną potrawą będzie G O L O N K A!
Ale na razie cicho-sza!
Do usłyszenia! Pozdrawiam A N D R E W !
Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Czw 22:53, 18 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Olsztyna
|
Wysłany: Pią 1:09, 19 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Ojej, Andrzej to mam rozumieć, że z pomocą kurczka przyczyniłeś się do konieczności zrobienia remontu w Waszej kuchni
Ostatnio zmieniony przez Jola dnia Pią 1:10, 19 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Sob 19:31, 27 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Myślałam jakby tu zrobić pierś z kurczęcia w nowy sposób z warzywami. I oto co wymyśliłam (a potem znalazłam BARDZO PODOBNY przepis w książce z przepisami).
Przepis dedykuję szczególnie Jagodzie i Andrzejowi (mimo skrajnie różnych poglądów z tym ostatnim na temat budyniu).
Co następuje:
Na patelni rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody pół kostki rosołowej, na to kładziemy pokrojona w ćwierć talarki cebulę i chwilkę dusimy. Potem dodajemy do tego pomidory z puszki (ja dałam takie z czosnkiem - można dać oddzielnie czosnek i pomidory) i na to kładziemy kawałki kurczęcej piersi (pokrojona według uznania). Sól, pieprz (z tym ostatnim ostrożnie - ja dałam za dużo i pół przewodu pokarmowego chyba mi wypaliło). Dodajemy trochę wody. Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut a potem na ostrym ogniu redukujemy wodę. PYCHA!! Można chyba podawać z ryżem, choć ja zajadałam same
Smacznego
P.S. Jutro będę robiła dorsza w pietruszce - jak będzie dobry wpiszę przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Nie 10:25, 07 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Odkąd obejrzałam pierwszy raz "Opowieści z Narnii" ciągle miałam ochotę na tajemnicze kostki, którymi Biała Czarownica częstuje Edmunda. I w końcu udało mi się wczoraj w Empiku dostać rachatłukum - bo tak się to nazywa. Nie dziwię się, że mu tak smakowało.... Pychota
Znalazłam przepis to Wam wstawię Chyba skuszę się i na Wielkanoc spróbuję zrobić Można dodać płatki migdałowe, ja jadłam z orzechami laskowymi Smaczne
RACHATŁUKUM - orientalna odmiana słodyczy sporządzana z cukru, soków owocowych, mączki ryżowej lub ziemniaczanej, niekiedy z dodatkiem orzechów bądź migdałów; ma formę miękkich, ciągnących się kostek, posypanych cukrem pudrem. Popularne w Turcji.
45 dag cukru, 1 1/4 szklanki wody, 1 duża łyżka aromatu cytrynowego, 8 łyżek mąki ziemniaczanej, około 4 łyżek zimnej wody, olej, cukier puder.
Wymieszać cukier z wodą, mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować na średnim ogniu około 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia. Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Mieszając wlewać do syropu mąkę z aromatem. Mieszać przez minutę, aż powstanie przezroczysta, gęsta masa. Wlać do małej wysokiej formy wysmarowanej olejem i pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Pokrajać w kostkę, obtoczyć w cukrze pudrze.
I jeszcze jeden komentarz do przepisu internauty
Nie zestawiłam syropu z ognia tylko wlałam mąkę mieszając i mieszałam tak dalej aż do pierwszych bąbli i aż masa zrobiła się szklista. Udało się - poprzednim razem zrobiłam ściśle wg przepisu i było za rzadkie - kompletnie nie związało.
Acha, wrzuciłam grubo pokrojone migdały
Ostatnio zmieniony przez Mahda :) dnia Czw 14:35, 01 Kwi 2010, w całości zmieniany 4 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Czw 18:00, 25 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Dziś robiłam rogaliki o których kiedyś była mowa więc chwyciłam też za aparat i oto przepis wraz z fotorelacją
Myślę, że te rogaliki to dobry pomysł na lekką świąteczną słodką przekąskę
1/2 kilo mąki
1 jajo
6 dkg drożdży
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukry (najlepiej puder)
1 kostka margaryny
4 jabłka
Drożdże roztrzepać w śmietanie. Zagnieść ciasto z produktów (oprócz jabłek), uformować wałek grubości ręki mniej więcej. Podzielić go na 4 części, każdą rozwałkować na mniej więcej koło, podzielić na 8 części. Jabłka pokroić na ósemki. Na każdej szerszej części podzielonego koła położyć 1/8 jabłka i zawinąć w rogalik. Piec aż będą rumiane.
Po wystudzeniu polać lukrem: cukier puder, sok z cytryny, przegotowana woda - ustalenie proporcji metodą prób i błędów
A teraz wersja obrazkowa przepisu
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
SMACZNEGO!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olo
Marszałek Piotr Rubik
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1897
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 100LICA (jak kto woli Warszawa)
|
Wysłany: Czw 23:47, 25 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Pychota
Madzia masz taką samą łyżeczkę co ja
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mahda :)
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Nie 13:18, 28 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Wracając do kurczaka na piwie - wczoraj oglądałam "Kuchenne rewolucje" i tam Magda Gessler pokazywała, że właśnie nie należy zakrywać szczelnie kurczaka. Ona to robiła na butelce i szyjka butelki miałam wystawać nad kurczaka.
Ja chyba tek zrobię, bo jak piekłam szczelnie zakrytego to był za wodnisty jak dla mnie.....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
irena d
Porucznik Chóralny
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: Wto 17:33, 13 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Ja kurczaka piekę sadzając na słoiku po majonezie (czyli takim mniejszym) ale zamykam go z góry żeby opary z piwa wchodziły w mięsko - rewelacja.
Poniżej przepis wypróbowany na ... :
Placek krucho-drożdżowy z jabłkami
* 4 dag drożdży
* 2 łyżki cukru
* 30 dag mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 kostka masła
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1 1/2 kg jabłek (najlepiej szare renety)
* 1 łyżeczka cynamonu
Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z masłem, dodać żółtka. Następnie dodać drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C).
Jabłka obrać, pokroić na kawałki (na ósemki), pozbawić gniazd nasiennych, przyprawić cynamonem i podusić na patelni z 2-3 łyżkami wody. Jabłka wyłożyć na podrośnięte ciasto. Na jabłka dać pianę ubitą z białek i cukru oraz cukru waniliowego. Upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C około 1 godz.
W sezonie zamiast jabłek można dać wiśnie lub borówki.
Liczę na to że Andrzej bedzie miał cierpliwość i zaprezentuje jako fotoreporter kolejne etapy wypieku - ciasto jest chrupiące mniam.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez irena d dnia Wto 17:34, 13 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
irena d
Porucznik Chóralny
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: Wto 17:41, 13 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
A Magda lukier robię z soku z cytryny i cukru pudru nie dodaję wody, robię na oko, najpierw sypię cukier potem dodaję sok, łatwiej jest wtedy dopasować gęstość.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
irena d
Porucznik Chóralny
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: Pon 5:11, 03 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Murzynek – na deszczowe dni
1,5 szklanki cukru,
1 kostkę margaryny,
0,5 szklanki mleka,
3 łyżki kakao.
1) Cukier, margarynę, mleko i kakao - wymieszać i zagotować.
2) Potem odlać 0,5 szklanki (to będzie polewa).
3) Resztę przestudzić.
4) Po przestudzeniu, dodać 2 szklanki mąki wymieszane z łyżeczką proszku do pieczenia.
5) Potem dodać ubite 2 jajka.
6) Można wrzucić 0,25 szklanki rodzynek
(czasem wrzucam 0,5 tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady)
7) Wylewamy do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Pieczemy - około godziny w temp.150 st.C
9) Po upieczeniu polać polewą
Ostatnio zmieniony przez irena d dnia Pon 5:11, 03 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panasoniki
Moderator
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Wysłany: Nie 22:45, 13 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Wiosna minęła, lato zaraz się skończy , a na kąciku kulinarnym marazm czas skończyć !!!
Tylko nie mówcie że nic nowego w kuchniach nie tworzycie !
A zatem; po pierwsze primo- Irenko - trzeba nadrobić Twoje brakujące fotki, po drugie secondo - Ja zabieram się do obiecanych przepisów; czyli golonka nadziewana, i kilka innych ciekawych wyzwań !
Fotki już mam gotowe tylko opisy zostało zredagować - pełne przecinków, oczywiście lub jak kto woli konie wiśta!
I oczywiście zachęcam Was do pochwalenia się waszymi sprawdzonymi, kuchennymi eksperymentami - naprawdę warto!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Olsztyna
|
Wysłany: Sob 16:05, 19 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Widzę tu przerażającą aktywność... Od czasu wpisu Panasoników nic się tu nie zmieniło, oni też obiecanych przepisów nie umieścili.
No, ale ja dzisiaj przed obiadem zrobiłam jedno zdjęcie:
Przed przepisem napiszę tak: początkowo tata nie chciał mi kupić białą kiełbasę. Teraz jak się nie spyta co ma kupić w mięsnym mogę mieć pewność, że kupi białą kiełbasę (tak też było dzisiaj i tydzień temu też tak było...) Przepis prosty i chyba na studencką kieszeń przyzwoity więc polecam :
Więc potrzebna jest:
Biała kiełbasa surowa (według przepisu z mojej ulubionej gazetki 60dag - tata bierze dwa razy więcej)
Cebula - ja daję trzy większe, czasem cztery, ale to zależy od tego czy wolicie więcej cebuli, czy mniej
Troszkę tłuszczu - olej
1. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Kiełbasę układamy w rondelku - lub jak ja na blaszce, polewamy wodą z tłuszczem (ja polewam tylko olejem i też jest dobrze) i wkładamy do piekarnika.
2. Gdy piekarnik lekko się rozgrzeje, a kiełbasa zrobi się biała, nakłuwamy ją widelcem, a następnie obkładamy plasterkami cebuli. (poza tym ja posypuję to jeszcze ziarenkami smaku i czosnkiem granulowanym). Pieczemy (temp. 180 st.). Niby godzinę ale ja radzę pilnować, żeby cebula się nie spaliła.
3. Upieczoną kiełbasę można jeść na ciepło na obiad z ziemniaczkami, ale dobra też jest na zimno np. z chrzanem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|